Kirjoittaja: Tee kypärätemppu -hankkeen koordinaattori Henna Väänänen
Tänään nuoret yhdistivät voimansa maailman muuttamiseksi ja toteuttivat nuorten ilmastolakon meidän aikuisten tuella. Siksi juuri tänään on loistava tilaisuus keskustella nuorten vaikuttamismahdollisuuksista laajemminkin.
Miksi ilmiöt valtaavat nuorison laajasti ennen kuin muu väestö on edes kuullut näistä? Nuoret ovat tehokkaimpia asenteiden moottoreita, levittäjiä ja suuntaajia. Nuoret luovat niitä ilmiöitä ja trendejä, jotka leviävät hetkessä ja tavoittavat kymmeniätuhansia ihmisiä. Näissä aalloissa ideat, sanat ja asenteet muuttuvat käyttäytymiseksi, mistä syntyy muutos. Juuri siitä syystä Tee Kypärätemppu-hanke päätti valjastaa nuoret itse vaikuttamisen tekijöiksi hankkeen sanomalle eli aivojen asialle.
Tee Kypärätemppu-hanke on tarttunut menetelmään, joka tuntuu itsestään selvältä, mutta jota hyödynnetään hämmentävän harvoin. Hankkeessa kehitetään vertaisvaikuttamisen mallia, jossa nuoret itse toteuttavat vaikuttamistyötä ja kehittyvät vaikuttajiksi tärkeän aiheen parissa: heistä kehittyy aivojen suojelun miniasiantuntijoita. “Tämä vertaisvaikuttamisen malli perustuu ajatukseen, että huomatessamme samaistuttavan, mutta samalla ihailemamme henkilön toimivan tietyllä tavalla ryhdymme aiempaa todennäköisemmin myös itse käyttämään havaitsemaamme toimintatapaa. Nuoret tunnetusti samaistuvat voimakkaimmin vertaisryhmäänsä eli kavereihinsa ja tästä syystä kokosimme toisten oppilaiden äänestyksen perusteella yhteistyöluokistamme joukon innokkaita vertaisvaikuttajia.” kertoo hankkeen viestintäkoordinaattori Anni Heinonen.
Hanke testailee rohkeasti: vuonna 2018 luotiin Asennevaikuttajien ryhmä, joka kokoontuu hankkeen aikana 4 kertaa yhteisiin koulutuspäiviin, Asennevaikuttajien Kiitoratapäiviin. ”Hankkeen aikana ei toki luoda timanttia, mutta nyt meillä on hyvä mahdollisuus testata tällaista mallia, yrityksen ja erehdyksen kautta. Me ollaan ajateltu, että tässä toimintamallissa jonka keskiössä on aivojen hyvinvointi ja suojelu, olisi mukana kolme erilaista tiedon välittäjää: Aivokiihdyttämö- opetuskokonaisuus asiantuntijoiden vetämänä, kokemustoimijat eli aivovamman kokeneet puhujat ja Asennevaikuttajien ryhmä, joka koostuu oppilaista itsestään. Tällä kombolla viesti menisi perille vähän kuin joka kulmasta” kuvaa hankkeen koordinaattori Henna Väänänen muotoiltavaa toimintamallia.
Tubettajat ja somejulkkikset ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka vertaiskokemus on tehokas asenteiden muovaaja; seuraajat kokevat, että tubettaja on heidän kanssaan samalla aaltopituudella, yksi meistä, ”sellainen tavallinen tyyppi”, ”kuten minä ja mun kaverit”. Asennevaikuttajien Kiitoratapäivään saapui yksi tämän hetken suosituimmista tubettajista, Sita Salminen, puhumaan omasta kokemuksestaan vaikuttajana ja siitä, kuinka videoilla hän voi tuoda esille itselleen tärkeitä juttuja.
Liian usein asiantuntijoille toiminnan lähtökohta on se, että sieltä pallilta määrätään tahti, tavoitteet ja keinot. ”Meillä on nyt tällainen hieno ajatus ja me halutaan että te teette ja kuuntelette tätä juttua, mitä me halutaan teille kertoa… Aika usein unohtuu – niin unohtui alussa meiltäkin ja unohtuu usein edelleen – että nyt voisi olla oikeasti järkevämpi kuunnella mitä nuoret itse haluavat aiheesta kertoa ja millä tavalla. Hehän sen itse tietävät, mikä menee jakeluun ja mikä ei!”
“Jos nämä nuoret hoksaavat, mitkä mahdollisuudet heillä vaikuttamisessa piilee, se voi parhaimmillaan motivoida heitä kehittämään sekä heidän lähiympäristöjään että globaalia yhteisöämme laajemminkin kuin vain aivojen suojeluun liittyvissä kysymyksissä. Maailma on tähän asti pitkälti aikuisten muotoilema ja nuoret ovat ikävä kyllä edelleen monesti statistin roolissa. Mitä jos kääntäisimme ajattelumme toisin ja antaisimme nuorten vaikuttaa itse, omilla tavoillaan juuri heille tärkeisiin asioihin. Annetaan me aikuiset nuorille mahdollisuus vaikuttaa siihen tulevaisuuteen, joka heille kuuluu.”