Mikä sua kiinnostaa aivoissa? Vai onko aivot päivänselvä asia jokaista aivopoimua myöten?
Tyhmiä kysymyksiä ei ole – tämän vakuuttaa Kypärätempputiimi, joka ihmettelee aivoja päivittäin. Me haluaan etsiä vastauksia ja ryhdytään aivoetsiviksi tämän syksyn aikana yhdessä asiantuntijoiden kanssa.
Esitä meille kysymys, me etsitään vastaus. Kysymysten esittäjien kesken arvomme aivoja stimuloivia palkintoja!
Tässä sulle 10 syytä innostua pohtimaan aivojen mysteeristä toimintaa:
- Aivot ovat edelleen mysteeri! Jos tiedettäisiin mitä aivoissa tarkalleen tapahtuu ja miten, ne olisivat liian yksinkertaiset, jotta ihminen voisi aivoista jotain ymmärtää. Onko jännempää paradoksia olemassa? Meidän harteilla lepää arvoitus, jota emme voi ratkaista.
- Aivot ovat mukana kaikessa ja mahdollistavat kaiken: syöt, juot, nukut, itket, naurat, pohdit tulevaa tai märehdit menneitä – aivot duunaa koko ajan jotain. Yölläkin – etenkin silloin.
- Aivot ovat huomattavasti monimutkaisempi vekotin kuin tietokone, eikä aivoja ole kyetty rakentamaan keinotekoisesti. Tietokoneen toimintahan on loogisempaa ja ennalta-arvattavampaa kuin aivojen, mieti vaikka seuraavaa: mitä jos tietokoneesi päättäisi yllättäen poistaa turhalta tuntuvia tiedostoja tai palauttaa tiedostoja hieman muokattuina, paranneltuina versioina? Mitä jos tietokoneesi tallentaisi tiedostostasi vain muutamia valikoituja kohtia? Tai mitä jos tietokoneesi yllättäen nostaisikin ruudulle noloimpia tiedostoja menneisyydestä, ihan vain jotta voisit jälleen elää nuo hetket läpi ja muistella kiusallisia menneitä tapahtumia kesken tärkeän palaverin? Aivot kykenevät tähän kaikkeen!
- Aivot voivat tallentaa toistaiseksi määrättömän määrän tietoa: kukaan ei ole vielä tavoittanut muistikapasiteetin maksimipistettä.
- Aivoissa on noin 100 miljardia hermosolua ja 150 biljardia yhteyttä niiden välillä – hermosolujen sähkölinjoja löytyy yhteensä 160 000 km eli tätä piuhaa riittäisi neljä kertaa maapallon ympäri. Piuhoja pitkin kulkee tietoa jopa 100 m/s, joten aivoissa tapahtuu hirveän paljon hirvittävällä vauhdilla. Mitä me tästä kaikesta sitten havaitaan tietoisesti, on vain pienen pieni osa.
- Aivot oppivat läpi ihmisen eliniän! Uusia hermosoluja syntyy ja yhteyksiä solujen välille on mahdollista kehittää omalla toiminnalla: ihminen voi jatkuvasti muuttaa toimintaansa, oppia uutta ja kehittyä. Vanhakin koira oppii uusia temppuja.
- Aivot saavat meidät kihisemään kiukusta ja hykertelemään rakkaudesta, kokemaan mitä mielettömimpiä tunteita ja tekemään vielä mielettömämpiä tekoja näiden tunteiden vahvistamina: rakastunut tai vihainen ihminen on todellinen voimanpesä.
- Aivot tuottavat noin 100 000 ajatusta päivässä (kuinka montaa ajatusta olet tietoisesti kuunnellut tänään?!)
- Aivot ovat ainoa elin, joka on itse nimittänyt itsensä ja joka itse tutkii itseään (!!). Ihminen on kehittänyt tieteenalan, joka pyrkii tutkimaan aivoja ja tämä tieteenala on mahdollistunut vain koska meillä on superhienot aivot.
- Aivoja on jokaisella vain 1 kappale – eikä korvaavia ole elämän aikana mahdollista käydä marketista ostamassa. Ei ole varaosia, ei ulkoisia kovalevyjä. Aivot ovat toistaiseksi korvaamattomissa oleva elin, josta kannattaa pitää huolta ja jota kannattaa vaalia – aivot ovat ihmisen kallein pääoma.
Joko alkoivat aivot hyrräämään? Jätä mieltäsi askarruttava aivoihin liittyvä kysymys alle kommentiksi, niin aivoasiantuntijamme voi tarttua siihen. Seuraa Facebook – ja Instagram-sivujamme viikoilla 46 – 48 ja saatat bongata asiantuntijamme vastaamassa videolla juuri sinun kysymykseesi!